ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 14. SEPTEMBER 2014 - SIST ENDRET 16. SEPTEMBER 2014
Det druknet flere mennesker i sommer på Kanariøyene enn sommeren for to år siden. Kommunene får refs for ikke å tenke sikkerhet. Foto: @infoemegencias

Antallet drukninger nesten tredoblet på Kanariøyene

Mellom 2006 og 2012 økte antallet drukninger årlig på Kanariøyene fra 32 til 81, og i sommer har det druknet flere personer enn sommeren 2012.

ANNONSE

En studie i 2012 varslet om at antallet drukningstilfeller hadde økt kraftig de siste seks årene. Likevel er lite gjort for å forbedre sikkerheten på strendene, og det drukner fortsatt omtrent like mange som i 2012.

Flere drukninger i sommer

Antallet drukninger i sommermånedene har dessuten gått opp fra rapporten ble laget i 2012. For to år siden var det en drukning per sjuende dag i perioden fra juni til august, denne sommeren var det en hver sjette dag.

Åtte druknet på Tenerife, tre på Fuerteventura, to på Gran Canaria og to på Lanzarote.

Seks var kvinner i alderen fra 26 til 70 år, sju var menn fra 18 til 68. I tillegg druknet et seks år gammelt barn, viser en ny rapport om sikkerhet og risikoforvaltning fra universitetet i Las Palmas.

Sikkerhetskampanje hjalp ikke

Økningen i sommer har skjedd til tross for at det er kjørt en informasjonskampanje om sikkerhet på strendene.

Informasjonsbrosjyrer på spansk og engelsk er distribuert, audiovisuelle sikkerhetsmateriale er laget, og fire kurs er holdt for strandarbeidere på Fuerteventura, Lanzarote, Gran Canaria og Tenerife.

Refser holdnigen til kommunene

Rapportforfatteren, José Joaquín Gutierrez Cabrera, er sterkt kritisk til at kommunene på Kanariøyene ikke viser noen interesse for å øke sikkerheten på stendene.

Da det ble holdt kurs på Gran Canaria, var det bare Galdár kommune lengst nord på øya som sendte folk til kurset. Ikke engang San Bartolomé de Tirajana og Mogán kommune sør på øya, hvor det er mange og store turiststrender, sendte folk på kurs, påpeker han.

Blå flagg en trussel mot sikkerheten

Han hevder at kommunene lar være å varsle om farene for ikke å skremme bort turistene fra strendene. De blå flaggene som blir brukt i EU som kvalitetsstempel på de beste strendene er en trussel mot sikkerheten på kanariske strender, mener Cabrera.

Dette fordi kommunene streber så hardt etter å få det blå flagget. Kriteriene for å få det går mest på tjenester og lite på sikkerhet. Derfor legger kommunene vekt på tjenestene som tilbys fremfor sikkerheten, påstår han.

Bare to badevakttårn

Cabrera viser til Canteras-stranden i Las Palmas, som har forbedret tjenestetilbudet vesentlig men fortsatt bare har to badevaktstasjoner, like få som for 30 år siden.

Han peker på at sikkerheten på veiene blir stadig bedre, mens det går bakover med strandsikkerheten. I 2010 var det 46 dødsfall i trafikken og 44 drukninger, i 2012 var det 30 dødsfall i trafikken og 81 drukninger.

ANNONSE
ANNONSER