ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 11. JUNI 2017 - SIST ENDRET 12. JUNI 2017
Denne bygningen i Playa de Mogan skulle egentlig bli et akvarium, og sto ferdig allerede i 1994, men har aldri blitt tatt i bruk. Foto: Hugo Ryvik

Akvariumfiaskoen i Puerto de Mogan

Sentralt plassert på en åpen plass i nærheten av badestranden i Puerto de Mogan på Gran Canaria har en stor, rund og underlig bygning stått forlatt i over 20 år. Dette er historien om akvariet som aldri åpnet.

Akvariumfiaskot i Puerto de Mogan

ANNONSE

Historien om akvariet startet for 31 år siden, skriver avisen Canarias 7:

I 1986 forslo den tyske ingeniøren Fred Stettler, som reiste jorden rundt i seilbåt og hadde lagt til i Puerto de Mogan, å bygge et akvarium som skulle komplettere turismetilbudet i Mogan kommune.

Kommunal tomt

Stettler overtoken kommunal tomt med frukttrær cirka 100 meter fra stranden. I 1987 engasjerte han arkitekten Joaquín Rodríguez til å tegne bygningen. Avtaler ble inngått med et senter for fiskeriteknologi i Taliarte, og innkjøpene til akvariet startet.

I 1988 ble selskapet Acuario de Mogán SL etablert og akvariet ble samme år erklært en prioritering for turismeinfrastrukturen i kommunen. Akvariet skulle inneholde alt fra fisker,  sjøhester, reker, skalldyr, koraller og anemoner til haier.

Bildeserie: Puerto de Mogan

På den tiden fantes ikke rekken med bygninger som i dag ligger langs stranden i Puerto de Mogan. Området på sletten øst for elveleiet fra stranden opp til hovedveien besto for det meste mest av en plantasje, og bygningene i havnen med små leiligheter, restauranter og butikker var nylig kommet på plass.

Byggestopp i kommunen

Samme år dukket det opp skjær i sjøen i form av en ny kystlov og begynnelsen på planene for reformeringen av Puerto de Mogan, som innebar en stopp for utbygginger. Myndighetene var imidlertid fortsatt positive til akvariet.

I 1991 begynte Settler arbeidet med å skaffe 1,5 tonn av forskjellige korallarter til akvariet, noe som blant annet innebar reiser til Filippinene og Cuba for å velge ut de ønskede artene.

Presentert på Verdensutstillingen i 1992

Akvariet ble presentert på Kanariøyenes paviljong under Verdensutstillingen i Sevilla i 1992. I 1994 ble akvariet reist og var i teorien klargjort til åpningen.

Øyrådet skal ha skutt inn over 750.000 euro i prosjektet.

Mogan kommune ba Kanariøyenes regjering samme år om å utarbeide et prosjekt for å bygge en park i området rundt akvariebygningen.

Så startet problemene

I 1994 var det øyensynlig et kostnadsproblem forbundet med byggingen. Stettler fremmet i februar det året et krav til generaldirektoratet for planlegging og turismeinfrastruktur på Kanariøyene om erstatning for skader forårsaket av feil i den administrative håndteringen av planleggingen og byggingen av akvariet.

Ifølge en offisiell bulleteng samme år fikk han avslag. I en annen bulleteng samme år kommer det frem at et selskap ble tildelt en kontrakt av kommunen for å ferdigstille bygningen.

Feil og forsinkelser gjorde at det varte helt til 2002 før bygningen formelt var godkjent og klar. Mogan kommune la ut anbud på driften av akvariet, men det ble ikke fast fisk ut av det.

Ble aldri åpnet

Akvariet til 50 millioner pesetas fikk aldri så mye som en fisk, ei heller vann i tankene, og ble aldri åpnet. Siden har bygningen blitt utsatt for vandalisme og forfalt kraftig.

I 2006 skal Mogan kommune blitt enig om å la øyrådet på Gran Canaria overta bygningen med tanke på å åpne et slags maritimt museum som skulle presentere arter som lever i kanariske farvann, ifølge en artikkel i avisen La Provincia i 2012.

Øyrådet skulle angivelig investere 1,1 millioner euro i prosjektet, men det ble ifølge avisen skrinlagt da Kanariøyene ble rammet av den økonomiske krisen.

Les også

Samler underskrifter for å få gjenåpnet turvei mellom Puerto de Mogan og Veneguera

Byråkratisk krøll truer byggingen av enorm badepark på Gran Canaria

Åpningen av kjempeakvariet i Las Palmas er utsatt

Akvariet i Las Palmas skal ha 17 utrydningstruede arter

Se bildeserie av hvordan akvariet i Las Palmas skal bli

Puerto de Mogán, en idyllisk turistfavoritt

Atlantis er gjenskapt på havbunnen ved Puerto de Mogan

Världens bästa klimat finns på Gran Canaria

Kanarieöarna erbjuder det perfekta klimatet för en underbar semester

Gran Canaria er det tredje største solreisemålet for nordmenn og dansker i sommer

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER