Advarer mot frislipp av ferieboligutleie

I morgen blir den nyinnførte loven om utleie av ferieboliger debattert i parlamentet på Kanariøyene. Hotellforeningen Ashotel advarer sterkt mot å fryse loven, som mange tar til orde for.

Ashotel: Firma som driver utleie av leiligheter til turister risikerer å måtte stenge på grunn av urettferdig konkurranse fra private utleiere. Foto: Hugo Ryvik

Utleie av privatboliger til turister var uregulert, og dermed ulovlig, fram til det ble regulert i en lov som trådde i kraft i mai.

Loven blir imidlertid sterkt kritisert fordi den forbyr turistutleie av privatboliger som ligger i turistområder.

Motstand fra flere hold

Konkurransetilsynet refser loven og truer med rettssak. Kanariøyenes turismeminister utannonserte på fredag, straks etter at dette ble kjent, intensjoner om å fryse loven.

De politiske partiene CC og PSOE, som begge sitter i den kanariske regionsregjeringen, har fremmet et forslag om å sette loven og sanksjonsmulighetene i loven på vent.

I dag og i morgen blir spørsmålet debattert i parlamentet.

Hotelleierne er bekymret

Nå går Jorge Marichal, president i hotellforeningen Ashotel på Tenerife, La Gomera, La Palma og El Hierro, ut i Europa Press med sterke advarsel til politikerne om å fryse loven, og dermed gi frislipp på utleie av ferieboliger.

Han argumenterer med at det vil avspore forsøkene på å skape arbeidsplasser i turistindustrien.

Marichal understreker at reisearrangører og foreninger er svært opptatt av reguleringen av ferieboliger. Han snakker om urettferdig konkurranse og at mange selskap som leier ut leiligheter til turister risikerer å måtte stenge.

Private utleier trenger ikke å innfri noen krav, ha ansatte eller får inspektører på døra, påpeker han.

Ashotel ønsker at utleie av feriebolig skal være regulert slik at det er en lovlig aktivitet, men i henhold til «behovene for Kanariøyenes økonomi».

Straffen for å leie ut ulovlig til turister er angivelig fra 30 000 til 300 000 euro.

Tags