80 000 låntakere på Kanariøyene kan få tilbake dokumentavgiftene

En dom i spansk Høyesterett 18. oktober slår fast at låntakere ikke skal belastes med tinglysingsavgift og andre juridiske kostnader når et lån blir inngått.

Foto: Pixabay

Det er kun bankene som har nytte av slike tinglysninger og registreringer for å formalisere et lån, og det er derfor de som skal dekke kostnadene, ifølge høyesterettsdommen.

I Spania er det 6-8 millioner låntakere som kan få tilbake penger, ifølge bankbrukernes foreninger, og på Kanariøyene cirka 80 000.

Fire milliarder euro

I alt er det cirka fire milliarder euro som skal betales tilbake, ifølge beregninger fra Moody.

Nyheten førte til et umiddelbart børsfall over seks prosent for flere store banker i Spania.

2000-3000 euro til gode

Den største kostnaden utgjøres av Impuesto de Actos Juridicos (IAJD), en skatt på dokumenterte rettsakter. Satsen varierer i de ulike regionene.

På Kanariøyene er den 0,75 prosent av det totale beløpet som blir lånt ut. Et gjennomsnittlig lån på 150.000 euro gir dermed en IAJD på 1200 euro.

Når andre avgifter legges til, har låntakere på Kanariøyene i gjennomsnitt krav på 2000-3000 euro hver, sier advokaten Javier Guerra Padilla til avisen La Provincia.

Kan føre til dyrere lån

Eiendomsmeglerforeningen på Kanariøyene, Acegi, tror angivelig at dommen vil føre til store endringer for nye lån eller påvirke eiendomsmarkedet.

Det er imidlertid mange som tror at det vil føre til dyrere lån i fremtiden.

Foreløpig er det uklart om låntakere skal søke långiverne eller skattemyndighetene om å få pengene refundert.

Hold deg oppdatert!

Tags