ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 25. MAI 2017 - SIST ENDRET 26. MAI 2017
En økning fra 50 til 75 prosent i rabatten for ferge- og flyreiser kan betyr mye for fastboende på Kanariøyene. Foto: Hugo Ryvik
En økning fra 50 til 75 prosent i rabatten for ferge- og flyreiser kan betyr mye for fastboende på Kanariøyene. Foto: Hugo Ryvik

75 prosent reiserabatt blir trolig innført for fastboende på Kanariøyene

Folk som er registrert som fastboende på Kanariøyene har i årevis hatt rett på 50 prosent reduksjon på billettprisen for flyr- og fergereiser mellom øyene og til det spanske fastlandet. Nå forhandles det om å øke rabatten til 75 prosent.

75 procent lokal reserabatt kommer troligen att införas för fastboende på Kanarieöarna

ANNONSE

Det er ulempen ved å bo på en øygruppe langt ute i havet og merkostnaden for reiser sammenlignet med de som bor på fastlandet som er bakgrunnen for at reiserabatten fins.

Nå har Spanias finansminister Cristóbal Montoro under forhandlinger om statsbudsjettet akseptert at rabatten økes til 75 prosent for både fly- og fergereiser.

Lite parti med stor makt

Det spanske statsbudsjettet, som skal legges frem for kongressen på mandag, og det lille, kanariske venstrepartiet Nueva Canarias (NC) har i år stor påvirkningskraft.

Regjeringspartiet Partido Popular (PP) regjerer nemlig i mindretall, og er helt avhengig av at NC støtter budsjettet for å få det godkjent.

NCs representant Pedro Quevedo har dermed sterke forhandlingskort, og har lagt frem en rekke krav som er til fordel for Kanariøyene for at NC skal være villige til å støtte budsjettet. Ett av disse kravene er at reiserabatten økes til 75 prosent.

Gjennombrudd på tirsdag

I et møte med Queveda og Spanias visestatsminister Soraya Sáenz de Santamaría i regjeringsbygningen i Madrid på tirsdag ga Montoro aksept for 75 prosent rabatt for fergereiser.

Tidligere har han akseptert den samme rabatten for flyreiser. NCs partileder Román Rodríguez kaller det "en historisk avtale som er til fordel for alle kanariere" i sin blogg på onsdag.

Dette er et spleiselag der Kanariøyenes regjering i dag subsidierer 25 prosent av billettprisen og den spanske regjeringen 25 prosent, slik at fastboende på Kanariøyene kan reise for halv pris.

Med den økte rabatten skal den spanske regjeringen stå for 50 prosent av subsidiene og den kanariske for 25 prosent.

Forhandler om subsidier for godstransport

Subsidieavtalen skal ifølge Quevada ikke bare gjelde for det dette budsjettåret; det er også avtalt at det skal legges inn i det fiskale, økonomiske regimet (REF), som går over fire år.

Dette skal legges frem for Kongressen snart, ifølge Quevada

Det forhandles også om 70 prosent subsidier av godstransport mellom Kanariøyene og det spanske fastlandet, og på dette punktet skal Montoro ha åpnet døren på gløtt, ifølge uttalelser Quevada har gitt til pressen.

NC presser også på i forhandlingene for å få fjernet Spanias sterkt kritiserte spesialavgift på solkraft og for å øke kvoten for makrellstørje på Kanariøyene.

ANNONSE

Rally med klassiske biler i Mogan

26.01.2019 08:30 - 26.01.2019 20:00

SPORT: Clásica de Mogán, rundt 40 klassiske biler deltar i løpet
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE