72 døde av drukning på Kanariøyene i 2016

Nå som 2016 er over, kan dystre fakta konstateres: 72 mennesker døde som følge av drukning på Kanariøyene i løpet av året - en økning på 16 prosent fra året før.

En ulykke i et vannmiljø har skjedd i gjennomsnitt annenhver dag i 2016 på Kanariøyene. Totalt 72 døde av drukning i løpet av året. Foto: Wikipedia Commons

Av: redaksjonen redaksjonen@canariajournalen.no

Etter at en tysk turist druknet i La Gomera på nyttårsaften, kom dødstallene fra drukning i 2016 opp i 72 personer.

Dette er data som samles inn av Portada Comunicación, den største drivkraften i Spania for å forebygge drukningsulykker gjennom kampanjen "Canarias, 1500 km Costa", sponset av øyrådet på Gran Canaria, Las Palmas kommune og regionsregjeringen på Kanariøyene sammen med elleve andre offentlige og private institusjoner.

Det totale antall hendelser i 2016 var 154. I tillegg til dødsulykkene, var 46 av disse alvorlige hendelser der ofrene var nær drukningsdøden.

28 ble reddet og det var 9 akvatiske ulykker.

Journalisten Sebastian Quintana, som leder kampanjen, påpeker at i hele 2016 inntraff en ulykke i vannmiljø hver dag.

De fleste drukningsulykker kunne vært unngått

Det har blitt funnet at åtte av ti ulykker er forårsaket av uaktsomhet.

Quintana påpeker at den eneste måned når antall dødsfall ved drukning gikk ned i forhold til 2015 var juli og august (-31%), som er de månedene en audiovisuell kampanje mot drukning ble kjørt i aviser, radio og fjernsyn.

Tenerife er den øya som registrerer flest dødsfall (21), tett fulgt av Gran Canaria (19), Fuerteventura (12), Lanzarote (11), La Palma (6) og La Gomera (3). Bare i El Hierro, har det ikke registrert noen dødsfall i løpet av året.

Åtte av ti var menn

80 prosent av de som druknet var menn, 20 prosent kvinner.

Strandbading sto for nesten ni av ti dødsfall, fulgt av bading i naturlige svømmebasseng (5 prosent), svømmebasseng (4 prosent) og vannreservoar (2 prosent).

Andelen som druknet under bading var 87 prosent, fulgt av fiske (6 prosent), dykking (5 prosent), vannsport (1 prosent) og "Annet" (1 prosent).

Alder på ofrene                                               

Voksne (40%),

Over 60 (22%),

Mindreårige (7%)

Ukjent alder (31%).

21 prosent av drukningene skjedde om morgenene, 52 prosent om ettermiddagen, 3 prosent om natten og 24 prosent på ukjent tidspunkt.

Ofre fra 16 land

I løpet av 2016 var nesten ni at ti ofrene identifisert som utlendinger fra 16 forskjellige land:

Mauritania, Tyskland, Finland, Storbritannia, Sverige, Sveits, Østerrike, Frankrike, Italia, Kina, Irland, Tsjekkia og Slovenia. 11% prosent av ofrene var spanske borgere.