ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 06. JULI 2015
Svært mange enslige kvinner med barn har en uholdbar livssituasjon på Kanariøyene. Over halvparten av barna er sosialt ekskluderte. Illustrasjonsfoto: Hugo Ryvik
Svært mange enslige kvinner med barn har en uholdbar livssituasjon på Kanariøyene. Illustrasjonsfoto: Hugo Ryvik

35 000 enslige mødre lever i fattigdom på Kanariøyene

På Kanariøyene fins det 79 000 enslige mødre, og nesten halvparten lever i fattigdom, viser en ny rapport. Antallet har økt fra 2013 til 2014.

Disse kvinnene lever alene med ett eller flere barn under 25 år, og må klare seg på mindre enn 600 euro i måneden, vier rapporten, som heter «Mer alene enn noen gang», og er laget av Redd Barna.

Profil

Et fellestrekk for de mange av disse er at de er mellom 25 og 45 år gamle, arbeidsløse eller midlertidig ansatte, står i fare for å bli kastet ut av hjemmene sine, i noen tilfeller har problemer med å betale for vann og strøm, og har sluttet å kjøpe medisiner og undergå medisinske undersøkelser fordi de mangler penger.

En tredel er definert som å være helsemessig ekskluderte.

700 000 i Spania

Enslige mødre er den gruppen fattige som vokser mest i Spania. I hele landet fins det cirka 700 000 som lever i fattigdom.

Fra 2013 til 2014 økte antallet som risikerer sosial ekskludering med 6 prosent til over 53 prosent. Antallet som lever i relativ fattigdom økte med 4 prosent og utgjør nå 42 prosent av de 79 000 enslige mødrene på Kanariøyene.

I familier med to foreldre gikk imidlertid antallet som lever i relativ fattigdom ned med 16 prosent til 25,8 prosent.

Har ikke råd til næringsrik mat

Undersøkelsen viser at 21 prosent av barna som bor med enslige mødre ikke har råd til briller. Nesten Tre av ti kan ikke følge medisinsk spesialbehandling.

To av tre familier har måttet kutte ned på matbudsjettet. Over en av fire kan ikke følge en balansert diett med anbefalt inntak av proteiner.

Kan gi alvorlige problemer

Redd Barna advarer om at situasjonen blant annet kan føre til underernæring, psykiske problemer og gå ut over barnas resultater på skolen.

Mange av barna har psykologiske problemer på grunn av den stressede situasjonen familien er i.

Over halvparten av barna er sosialt ekskluderte. For familier med to foreldre er en av fire barn sosialt ekskluderte.

Kommer seg ikke opp

Mange av kvinnene har ikke sosiale nettverk eller ressurser som er sterke nok til at de kan komme seg ut av situasjonen de befinner seg i. Over halvparten lider av depresjon.

Tallene til undersøkelsen har Redd Barna er hentet fra det nasjonale, statistiske instituttet INEs husholdningsundersøkelse for 2014, og foreningen for promotering av anvendte sosiale studier og sosiologi (Foessa).

ANNONSE

Status Quo spiller på Tenerife og Gran Canaria

25.05.2018 21:00 - 26.05.2018 21:00

MUSIKK: Den britiske boogierock-gruppen Status Quo, som har holdt det gående i over 50 år og har solgt cirka 120 millioner plater, holder konsert i Las Palmas og La Laguna.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE