24 personer har rømt fra omdiskutert integreringssenter på Tenerife

I dag tidlig rømte 24 av de 76 menneskene som holder til i et integreringssenter for utledninger (CIE) i Hoya Fria på Tenerife. CIE-sentrene i Spania har lenge vært sterkt omdiskutert for å være inhumane.

Foto: Google Maps

Av: Hugo Ryvik hugo.ryvik@canariajournalen.no

Det nasjonale politiet fått tak i ti av de som stakk av, skriver avisen El Dia. De fleste som rømte er Saharawi-folk fra Vest-Afrika.

De skal ha rømt under en overføring. Flere av dem begyte å springe av gårde.

Mange har tatt til orde for å stenge CIE-sentene i Spania, og deres fremtid er uviss. Flere personer har dødd mens de har holdt til på sentrene, og det har kommet flere rapporter om uverdige forhold og mangler ved sentrene.

Et CIE-senter i Barranco Seco er stengt for oppussing etter en inspeksjon i 2015 som avdekket flere lovbrudd. Blant annet måtte folk urinere i plasflasker, de fikk bare to timer sollys per dag, og bygningene var direkte helsefarlige.

Et annet senter på Fuerteventura er stengt for gort. Senteret i Hoya Fria er det eneste som for tiden er i drift på Kanariøyene.

Her forvares utlendinger som kan være i en irregulær situasjon i Spania mens deres saker behandles. Mange har ankommet i småbåter fra Afrika.

Senteret på Tenerife har heller ikke vært uten kontroverser. I februar erklærte den daværende ordføreren krise da hundrevis av mennesker som måtte forlate senteret fordi det var overfylt ,møtte problemer med å få humanitær hjelp som de har rett på fra hjelpeprogrammene.

En økende ankomst i migranter og flyktninger som krysser over fra Afrika i småbåter de siste to årene gjør situasjonen vanskelig.

Det politiske partiet Podemos, som nå sitter i regionsregjeringen på Kanariøyene, tok i valgkampen til orde for å stenge alle CIE-sentrene i Spania.

Det nasjonale politiet samarbbeoder med det lokale politiet i  Santa Cruz de Tenerife og La Laguna to for å finne de 14 personene som fortsatt ikke er tilbake i senteret.

Den kanariske regjerings delegat har uttalt at det ikke er noen grunn til alarm, og at det ikke var noe opprør, bare en flukt fra luftegården på senteret.

Tags