20.000 innbyggere på Kanariøyene sliter med å finne leieboliger

Utleie av ferieboliger har bidratt til at det er færre faste leieboliger tilgjengelig og høyere leiepriser i pressområder på Kanariøyene. Det estimeres av boligbransjen at 20.000 mennesker er på venteliste for å leie fast bolig, skriver avisen Canarias 7.

Kvinne studerer boligannonser hos megler på Gran Canaria

Kvinne studerer boliger til leie og til salgs i en eiendomsmeglers vindu i Vecindario på Gran Canaria. 

Boligmangelen gjelder særlig i kystområder og i større byer, men problemet har angivelig nå også spredd seg til andre områder på Kanariøyene.

300 euro for leie av rom

Problemet med mangel på faste boliger til leie er størst på Fuerteventura og Lanzarote, men har begynt å gjøre seg gjeldende på andre Kanariøyer også. I Playa Honda på Lanzarote fins det eksempel på utleie av rom med delt kjøkken og bad for 300 euro i måneden.

Innbyggere som er presset ut av boligmarkedet i kystnære byer søker bosted andre steder i nærheten, og nå begynner det angivelig å bli boligmangel disse stedene også.

På Gran Canaria har boligsøkere flyttet seg til andre kommuner som Ingenio, Gáldar, Arucas, Telde, Vecindario og  Carrizal for å leie boliger der.

Boligmangel i Vecindario

Vecindario i Santa Lucia kommune er et av områdene hvor det nå har blitt svært vanskelig å finne ledige leieboliger, skriver Canarias 7. Avisen viser til uttalelser fra eiendomsmeglere.

Mange står på venteliste og det kommer angivelig mange interessenter på visninger, selv i tilfeller når prisene er høye og boligene blir ledige først flere måneder frem i tid.

Meglere kutter ut utleieformidling

Over halvparten av meglerne på Kanariøyene skal ha lagt til side formidling av langtidsutleie av faste boliger på grunn av mangel på slike boliger i markedet.

I Telde formidlet eiendomsmeglere etter sigende 20-30 leieboliger i måneden tidligere, og nå ha mange helt sluttet med utleieformidling.

Eksperter på boligmarkedet advarer mot at problemet begynner å bli stort, og enkelte snakker om en ny boligboble – i enkelte områder skal prisene ha steget med nesten 50 prosent.

Prisundersøkelser viser stor oppgang

Det fins forskjellige undersøkelser fra ulike kilder som viser prisutviklingen for leie av faste boiger på Kanariøyene.

En av disse er boligutleieportalen En Alquiler, som viser en prisstigning de siste tolv månedene på over 24 prosent i Las Palmas og over 11 prosent i Santa Cruz de Tenerife.

Idealistas prisrapport viser en oppgang i leieprisene på Kanariøyene på 26,8 prosent fra første kvartal 2017 til første kvartal 2018.

En annen boligportal, Pisos, har en prisøkning på 11,1 prosent i gjennomsnitt for Kanariøyene i årets første kvartal for utleieboliger på sin prisoversikt i forhold til første kvartal 2017.

Boligportalen Fotocasas prisoversikt viser også at det har vært en prisstigning den siste tiden, men at prisnivået i gjennomsnitt for Kanariøyene fortsatt ikke er tilbake på 2006-nivå, da leieprisene nådde sitt foreløpige toppnivå

Hold deg oppdatert!

Tags