ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 16. FEBRUAR 2020
Nesten 1000 migranter og flyktninger har ankommet hittil i år, over dobbelt så mange som i hele 2018. Arkivfoto: SAR år

15 ganger så mange båtflyktninger på Kanariøyene i år som i fjor

998 flyktninger og migranter har ankommet Kanariøyene fra Afrika i småbåter i løpet av en og en halv måned i år. Det er 15 ganger flere enn på samme tid i fjor.

Allerede nå har det kommet over en tredel så mange som i hele fjor, da det var en dobling fra 2018  til 2698 ankomne.

Les: Barnefødsel i flyktningbåt på vei mot Kanariøyene

Strengere kontroll i farvannene nær Libya, strengere grensekontroll nord i Marokko, og det faktum at de som blir reddet i Middelhavet blir nektet adgang, gjør at flyktningstrømmen endrer rute til den farligste av rutene, den som går til Kanariøyene, ifølge flyktninghjelpen i Spania, CEAR.

Kanariske myndigheter sliter med både å begrense utreisen av disse båtene fra Afrika, og å klare å ta seg av alle de som kommer på en skikkelig måte Dette på grunn av den voldsomme økningen på kort tid.

Det understrekes imidlertid at det langt ifra er noen krisesituasjon ennå.

Les: Flyktninger drev på Atlanterhavet uten mat og drikke i to uker

På lørdag hadde Kanariøyenes president, Angel Victor Torres, et møte om situasjonen med Spanias statsminister, Pedro Sanchez.

Sanchez lover å aktivere tiltak, uttaler Torres i en kunngjøring til pressen.

Det skal aktiveres tiltak i utreiselandene, settes inn flere ressurser for å hjelpe migranter og flyktninger som befinner seg på åpent hav, og flere ressurser til å ta seg av dem på Kanariøyene, ifølge Torres.

Les: Båtflyktning døde på sykehus etter å ha blitt reddet

Han understreker også at protokoller som sikrer returer der menneskerettigheter blir ivaretatt, i henhold til internasjonale lover.

Den spanske regjering har de siste månedene reaktivert ekspressreturer til Afrika, av ankomne som ikke innfrir kravene til oppholdstillatelse, eller ikke søker asyl. Det har imidlertid kommet hard kritikk for at folk fra land hvor det er krig blir returnert til Mauritania, som Spania har returavtale med. Dette skjer selv om de ikke er mauritanere, og at de ikke blir tilstrekkelig informert om retten til å søke asyl før de blir returnert.

Torres la i tillegg ekstra trykk på at Europa må forbedre seg i og med at Kanariøyene er en grenselinje mot  Europas grenser.

Les: Nytt dødsfall i flyktningbåt på vei mot Kanariøyene

På fredag kom migrantkomiteen sammen, som er ledet av Sanchez selv. Denne uken var også Spanias innenriksminister, Fernando Grande-Marlaska, på besøk på Kanariøyene, for å få førstehåndskjennskap til situasjonen,og diskutere mulige løsninger. Utkontraktering og av grensekontrollen i utreiselandene vil fortsatt være den spanske regjeringens prioritet, uttalte  Grande-Marlaska til pressen etter et møte med Torres på Gran Canaria.

Målet er å unngå at Kanariøyene blir hovedporten til Europa.

Nødplan for Fuerteventura

En strategisk plan for å håndtere migrantsituasjonen på Fuerteventura skal nå lages, kunngjorde statssekretæren for migrasjon, Hana Jalloul, på Fuerteventura på lørdag.

Mottaksapparatet på Fuerteventura er nær kollaps, blant annet fordi øyas mottakssenter (CIE) ble stengt etter å ha stått ubrukt og uten vedlikehold i flere år.

Det er et akutt behov for flere innkvarteringsplasser på øya. Det vurderes for tiden om deler av det nedlagte senteret kan rehabiliteres.

324 migranter og flyktninger er for tiden innkvartert på Fuerteventura, skriver avisen La Provincia. 117 av disse er kvinner og barn som er innkvartert i kommunale leilgheter og hotell i Caleta de Fuste.

Les: Kun 1 av 20 søkere fikk asyl i Spania i 2019

Foreløpig er ikke flyktningtallene i nærheten av det de var i 2006, da det kom over 32 000 mennesker i småbåter til Kanariøyene, men det kan komme opp i 7000-8000 hvis det fortsetter med den takten det har vært siden september.

En trend de siste månedene er at det kommer langt flere barn, kvinner og familier enn tidligere, ifølge CEAR.

I 2019 kon det 133 båter med 2698 passasjerer til Kanariøyene. Mange mistet også livet under overfarten, og en del båter forsvant sporløst.

Dette skjer med de som ankommer

Alle som ankommer Kanariøyene på denne måten, blir arrestert ved ankomst etter å ha fått en helsesjekk av Røde Kors. Unntaket er barn,og mødre som kommer sammen med barn.

Politiet kan holde dem i varetekt i opptil 72 timer, mens identitet og hjemland blir fastslått, og de blir fremstilt for en dommer.

Deretter blir de som ikke umiddelbart returneres, hvilket så langt har utgjort hovedandelen, innkvartert i interneringssenter (CIE). 

På Kanariøyene fins det for tiden to slike senter i drift. De ligger på Gran Canaria og Tenerife, og har plass til i underkant av 400 mennesker til sammen.

Et tredje senter på Fuerteventura ble i januar vedtatt gjenåpnet etter å ha vært stengt i ett  og et halvt år, men klargjøringen av dette vil ta tid.

Det er kun voksne men som  plasseres i interneringssentrene. Kvinner og mindreårige får annen innkvartering.

For tiden er mange personer innkvartert diverse andre steder som er stilt til rådighet av 18 kommuner, flest på Gran Canaria, samt noen av øyrådene, hæren og havnemyndighetene.

Det er frivillige i Røde Kors og den spanske flyktninghjelpen CEAR som hovedsakelig tar seg av de som ankommer. 

På interneringssentrene og krisesenter som er stilt til rådighet, kan de nyankomne bo i inntil tre måneder.

De som ikke skal returneres, får spanskkurs og annen undervisning for å bli rustet til å integreres og klare seg i Spania. CEAR stiller juridisk hjelp til rådighet for de som trenger det.

Spania har returavtaler med Algerie, Marokko, Mauritania og Senegal.  

Les også

Sult i Sahel kan øke flyktningstrømmen til Kanariøyene

Fire småbåter med 117 passasjerer har forsvunnet mellom Afrika og Kanariøyene

Kraftig økning : Cirka 700 båtflyktninger ankom Kanariøyene i januar

Barnefødsel i flyktningbåt på vei mot Kanariøyene - babyen døde

Mottaksapparatet for flyktninger og migranter blir styrket

Antallet båtflyktninger som reiste til Kanariøyene ble doblet i 2019

Mellom 163 og 220 mennesker har dødd under reiser fra Afrika til Kanariøyene med småbåter i år

 To småbåter fra Afrika med 74 passasjerer har ankommet Gran Canaria

Myndighetene ønsker å gjenåpne interneringssenter for migranter på Fuerteventura

63 passasjerer i to småbåter fra Afrika reddet sør for Gran Canaria 

Mangler innkvartering for migranter og flyktninger på Kanariøyene

Småbåt forliste på vei mot Kanariøyene, minst 62 døde

Gran Canarias interneringssenter for utlendinger er gjenåpnet

2079 mennesker søkte asyl på Kanariøyene i 2018

Flyktninger og migranter bidrar med mer til økonomien enn hva de koster

Sterk dokumentarfilm om immigrasjon til Spania sjøveien

ANNONSE

Hold deg oppdatert!

Følg Canariajournalen på Facebook.

Der kan du i tillegg til nyhetsflyten følge diskusjonene og bidra selv i kommentarfeltene, og få en hel del ekstra informasjon, blant annet i form av:

  • bilder
  • filmklipp
  • tips og råd
  • ting som skjer
  • informasjon som kan være nyttig
  • nyheter om Kanariøyene fra andre medier.
ANNONSE
ANNONSER